A venit toamna, dar asta nu inseamna ca incetam sa calatorim prin tara. Astfel, ne indreptam catre Transilvania, iar prima noastra "statie" va fi Brasovul. Un oras de poveste, foarte elegant, curat, bogat in istorie si legende, dar si o rascruce intre trei culturi - romaneasca, germana si maghiara. Aceasta imbinare de culturi se vede mai ales in arhitectura si in denumirile topografice. O atmosfera deosebita si o magica evadare din cotidian.
Desi la iesirea din gara am fost intampinata de o surpriza neplacuta, acesta a fost singurul lucru de inclus la categoria "nu ne place". Atentie: NU plecati cu nici unul dintre taxi-urile aflate in statia din fata garii. Taximetristii cer din start un tarif fix de 15 - 20 RON, in ciuda tarifului pe kilometru scris pe portiera masinii. Este de preferat sa va informati cu privire la numerele de telefon ale companiilor de taxi, si sa chemati un taxi la telefon. Veti vedea ca tariful real este mult, mult mai mic decat pretind taximetristii "hotomani."
O data ce am scapat de problema aceasta suparatoare, putem sa trecem la ce ne va placea si la ceea ce merita sa vizitam.
... Piata Sfatului, situata in centrul orasului, cu toate stradutele ce o inconjoara, si care sunt pline de magazine si restaurante. Daca avem noroc, putem nimeri si vreun eveniment cultural in zona: spectacole, expozitii sau targuri.
... Biserica Neagra, catedrala construita in stil gotic denumita astfel datorita culorii fumigene dobandite cin cauza incendiului care a cuprins-o in anul 1689. Biserica Neagra poseda si cea mai mare colectie de covoare orientale din Europa, si singura colectie de acest gen pentru un lacas de cult crestin. Iar pentru iubitorii de mistere, va lansez provocarea de a-l gasi pe fiul lui Quasimodo pe acoperisul bisericii, si sa aflati de ce sta acolo. Nu va spun nimic in plus! ;)
... Muzeul de Istorie, situat in Turnul Sfatului, vechea cladire a primariei. Intrarea costa 8 RON. Cladirea insasi are un farmec aparte, atat in interior cat si in exterior, si putem descoperi multe marturii ale istoriei Brasovului: obiecte de artizanat, arme, fotografii, documente, costume, sau mijloace de transport. Mie cel mai mult mi-au placut incaperile reconstituite - farmacia si redactia de ziar. Nu mi-a placut faptul ca nu avem voie sa facem poze, decat contra unui cost destul de maricel, si faptul ca nu exista surse de informare in limbi straine, pentru turisti.
... nu ratati o alta mica (sau mai degraba "ingusta") experienta bizara. Strada Sforii, conceputa ca drum de legatura intre doua parti ale orasului, pentru a fi utlizata doar in caz de incendiu, este cea mai ingusta strada din Europa de Est. O experienta amuzanta, care te indeamna aproape "organic" sa mergi repede si fara oprire pana la capat!
... Cetatea Brasovului, fortareata medievala recent restaurata, nu departe de centru. Se poate ajunge in aproximativ 10-15 minute, urcand pe deal. Este nevoie de o conditie fizica discreta, dar drumul merita cu siguranta. Iar de destinatie, ce sa mai vorbim!
... pentru cei mai vanjosi dintre noi, recomand putin sport, urcand pe Muntele Tampa, pana la celebrul semn Hollywoodian care ne aduce aminte ca suntem... la Brasov. :) Cei mai putin-sportivi pot alege telecabina: pretul unui drum este de 10 RON. Oricum, indiferent cum ajungem acolo, privelistea asupra intregului oras merita toata osteneala, sau (dupa caz) toti banii. :)
Si nu in ultimul rand, oamenii sunt deosebit de prietenosi si dispusi sa ajute turistii, atat pe cei romani, cat si pe cei straini, si chiar si atunci cand nu se descurca prea bine in engleza.
Aceasta calatorie la Brasov m-a incarcat cu energie pozitiva, si m-as intoarce oricand. Dar, intre timp, vom descoperi si alte orase, cu frumusetile lor. Ramaneti pe faza: voi avea vesti foarte curand!