N-am mai fost demult turist in orasul meu. Dar aseara am recuperat, si am avut parte de o experienta care m-a bucurat, dar si m-a intristat un pic, iar mai tarziu va voi spune si de ce. Cert este ca m-am intors acasa cu sufletul plin.
Ei bine, aseara am luat parte la traseul cultural pietonal "Bucuresci 2021 - Explorare prin plimbare", organizat de catre A.R.C.E.N. (Asociatia pentru Cultura, Educatie si Normalitate) si ArCub (Arta si Cultura Bucurestiului), in vederea pregatirii candidaturii Bucurestiului la titlul de Capitala Culturala Europeana pentru anul 2021. Intalnirea a fost stabilita la proaspat-restructuratul Han Gabroveni din Centrul Vechi. Unde am avut parte de prima surpriza placuta: ce de lume! Sa fi fost 100 de persoane? Sau poate chiar 200? Oameni de toate varstele, familii cu copii, dar si o domnisoara cu un catelus. Toti cu zambetul pe buze, "inarmati" cu aparate de fotografiat, si gata de drum. Am fost insotiti de Edmond si Alberto, doi juni simpatici si cu jobene, care ne-au condus pe strazile Bucurescilor de altadata, si au avut multe povesti si anecdote sa ne spuna.
Pentru inceput, trebuie sa retinem faptul ca Centrul Vechi nu inseamna numai zona restructurata Lipscani - Selari - Gabroveni. Aici cu totii stim foarte bine cum s-a transformat totul de mai putin de 10 ani. Cladiri renovate, terase, restaurante, magazine - deja suntem clienti fideli. Dar Centrul Vechi nu se opreste aici. El cuprinde si mahalaua Coltei, partea veche a Caii Mosilor, cartierul Sf. Gheorghe, cartierul Armenesc, Gradina Icoanei, mahalaua Matasari, si mult mai multe zone din centrul capitalei. Nu am vizitat toate aceste zone, dar ceea ce am vizitat a fost suficient ca sa ne deschida ochii catre frumusetea orasului nostru, si sa ne dorim si alte plimbari de acest gen.
Am luat-o la pas, ca intr-o calatorie in timp. Drept coloana sonora am avut povesti despre negustorii secolului XVII care aduceau marfa din Leipzig, de la ceasuri pana la scobitori, si o vindeau pe ceea ce avea sa devina Str. Lipscani, care isi trage numele tocmai de la orasul german. Sau, cunoasteti Str. Biserica Razvan, care are latimea a 4 'palme domnesti'? Cum, "ce inseamna"? Inseamna ca este atat de ingusta, incat pe ea nu pot trece mai mult de 2 trasuri. Negustori, domnitori, boieri, intelectuali ai vremurilor trecute, burlaci petrecareti, domnisoare care se imbraca "dupa jurnal", cocote, pungasi, sau contrabandisti care mai de care mai inventivi, au fost eroii povestilor pe care le-am ascultat. Ne-au facut sa radem ritualurile de curtare din timpul balurilor, dar si umorul negru legat de spanzuratorile raufacatorilor din mahalaua Obor, sau de practicile de inmormantare de odinioara.
M-am intristat vazand ca multe dintre strazile si cladirile pe langa care am trecut sunt uitate si neglijate - strazi neasfaltate, case parasite, cu unele exceptii, bineinteles. Iar unele dintre aceste cladiri lasate in paragina sunt adevarate bijuterii arhitectonice. Case cu marchize, fier forjat, balcoane mici si cochete, detalii sculptate, si de o finete iesita din comun. Inclusiv casa in care a locuit Dr. Nicolae Paulescu, cel care a descoperit insulina. Aceasta casa este singura cu geamuri convexe care a ramas in Bucuresti. Cine va avea grija de aceasta parte a Bucurestiului? Si mai ales, cand? Tare as vrea sa vad acea zi in care intreg Centrul Vechi va fi restructurat, si va redeveni ceea ce a fost candva. Ghizii nostri au spus de mai multe ori ca numai cand aceasta zona va fi restaurata vom merita titlul de Capitala Culturala Europeana. Si au dreptate!
Insa, lasand la o parte ceea ce pot face autoritatile, si, in optimismul meu, cred ca vor face, bucuria mea este alta. Faptul ca bucurestenii sunt dornici de cultura si isi iubesc orasul. Iar prin astfel de evenimente, ni se ofera si sansa sa socializam si sa cunoastem alte persoane interesante.
Eu ii felicit pe organizatori, si astept multe alte initiative la fel de interesante. Iar pentru cei interesati, urmatorul si ultimul traseu pietonal, vizitand aceleasi locuri, va avea loc vinerea viitoare, 10 Iulie, la ora 19.00, tot in fata Hanului Gabroveni. Cautati doua jobene si veti sti ca ati ajuns la locul potrivit! ;)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu