Aseara am fost prezenta, pentru al doilea an consecutiv, la Gala Studentilor Romani in Strainatate, organizata de Liga Studentilor Romani in Strainatate, si desfasurata la Palatul Parlamentului. In fiecare an, in luna Ianuarie, sunt premiati studentii care au avut merite deosebite in cadrul cursurilor universitare si post-universitare din toate colturile lumii. Stiind ce inseamna sa fii roman in strainatate, sa studiezi peste hotare, iar acum, datorita studiilor si cercetarilor mele, sunt cu atat mai mult cu ochii pe ce se intampla cu studentii si specialistii care aleg sa studieze sau sa profeseze in alte tari. Daca plecarea lor va fi temporara sau definitiva, depinde de numeroase aspecte ale societatii romanesti.
Ce pot spune despre eveniment? O seara eleganta, o sarbatoare a excelentei academice si a identitatii nationale romanesti, un memento anual legat de faptul ca Romania are si oameni care ii fac cinste peste hotare, tineri inteligenti si ambitiosi, cu care putem doar sa ne mandrim. Am ascultat discursuri pozitive, in urma carora m-am simtit inspirata si plina de optimism. Le-as mentiona in special pe cel al Presedintelui Romaniei - Klaus Iohannis, al Ministrului Afacerilor Externe - Bogdan Aurescu, si al Presedintelui Fondator al LSRS - Sebastian Burduja. A fost deseori mentionat ca acesti tineri care studiaza sau au studiat in strainatate sunt adevarati ambasadori care contribuie la crearea unei imagini favorabile tarii noastre. In acelasi timp, ei sunt incurajati sa se intoarca in tara, pentru ca Romania are nevoie de ei si de pregatirea lor profesionala.
Cu toate acestea, se stie ca nu intotdeauna Romania si societatea romaneasca sunt pregatite sa ii primeasca inapoi. Iar exemplele din domeniul medical, oferite de catre Raed Arafat, Secretar de Stat in Ministerul de Interne, au ilustrat foarte bine acest lucru. De multe ori, birocratia si formalitatile devin adevarate piedici in calea performantei si a meritocratiei. Evident, gandurile bune si optimismul exista, dar cu totii stim ca Romania mai are multi pasi de facut pentru ca studentii si profesionistii din strainatate sa se simta motivati sa se intoarca acasa. Insa, prin programele sale, Liga Studentilor Romani in Strainatate doreste sa sprijine activ intoarcerea in tara a acestor studenti si absolventi, in special prin oferirea unor oportunitati profesionale in cadrul unor institutii ale statului si nu numai.
Voi reveni in viitor cu noi materiale mai detaliate, dedicate fiecarui proiect al LSRS, pentru ca sunt multe lucruri de spus. Din anul 2009, cand aceasta organizatie a fost infiintata, cu misiunea de a crea o comunitate solida de studenti romani de peste hotare, dar si de a incuraja intoarcerea acasa a acestora, prin filialele din Romania si din numeroase tari ale lumii, activitatea LSRS a devenit din ce in ce mai ampla si mai complexa. Sunt bucuroasa ca exista o astfel de organizatie, cu toate ca imi pare rau ca s-a infiintat dupa ce s-a incheiat perioada mea de studentie. :)
Eu ii felicit pe toti castigatorii Galei LSRS din acest an, dar si pe toti studentii care arata lumii intregi ce inseamna cu adevarat sa fii Roman, iar echipei LSRS ii doresc mult succes in implementarea propriilor proiecte, si sa devina in fiecare an o organizatie tot mai puternica!