marți, 24 februarie 2015

Cu Drag, despre Dragobete

         
  
  Astazi se sarbatoreste Dragobetele, sarbatoarea traditionala romaneasca a iubirii si tineretii. O sarbatoare traditionala, "din mosi-stramosi". Dar... ma credeti ca eu cand am aflat despre aceasta sarbatoare aveam deja peste 20 de ani? Toata copilaria si adolescenta mea nici nu am stiut ca exista. Oare de ce? Probabil, prinzand tocmai perioada de imediat dupa Revolutie, caracterizata de o miscare culturala mai degraba "anti-nationalista", generatia mea a fost mai preocupata sa il adopte pe Sf. Valentin din lumea occidentala. Iar preocuparea si dragostea pentru traditiile nationale au venit abia mai tarziu.
      Ei bine, cine este Dragobetele si care sunt obiceiurile asociate cu aceasta sarbatoare? Am citit cateva povesti si curiozitati despre Dragobete, toate cu parfumul vremurilor de altadata.  Zice-se ca Dragobetele era fiul Babei Dochia, un tanar frumos si romantic, si care, conform legendei, cununa toate animalele, traditia extinzandu-se mai apoi la oameni. In ziua de 24 Februarie, in pragul venirii primaverii, feciorii si fetele din sat se logodeau pentru ca iubirea lor sa fie binecuvantata si sa dureze, faceau fratii de sange, mergeau la cules de ghiocei sau faceau farmece pentru a atrage iubirea in viata lor. Se mai spune ca Dragobetele ii ferea de boli pe cei ce il sarbatoreau, si cate si mai cate!
       Fiind o sarbatoare pe care romanii au redescoperit-o recent, mi-ar placea sa devina din ce in ce mai populara. Bineinteles, Muzeul Satului si Muzeul Taranului Roman au fost mereu pe faza prin evenimentele organizate, dar parca ar merita sa se faca mai mult. Pe de alta parte, nu stiu daca mi-ar placea ca Dragobetele sa cada in extrema cealalta, si anume a "comercialului" ce caracterizeaza sarbatoarea Sfantului Valentin. Cum am putea sa o sarbatorim fara a ne indrepta spre kitsch? S-ar putea transpune traditiile tipice in vremurile noastre moderne? 


joi, 5 februarie 2015

Nostalgiile microbistului roman... de ziua unui Campion

        
  
   E adevarat ca nu toti suntem microbisti, iar unii dintre noi chiar nu se pricep catusi de putin la fotbal, sau la sport in general. Insa, cand vine vorba despre acei sportivi care au ramas in istorie, si ne-au facut sa fim mandri ca suntem romani, cu totii ii pretuim. Astazi, Gheorghe Hagi, cel mai mare fotbalist roman al tuturor timpurilor si fost capitan al Echipei Nationale a Romaniei, a implinit frumoasa varsta de 50 de ani.
       Gica Hagi a facut parte dintr-o generatie care a dus fotbalul romanesc pe culmi, in special in anii '90. Cand eram mica, multi baietei voiau sa devina fotbalisti - "Cand ma fac mare, vreau sa ma fac Hagi". Si imi amintesc foarte bine cum am urmarit cu sufletul la gura Campionatele Mondiale din Italia, in 1990, sau pe cel din Statele Unite, in 1994, si nu numai. Nu ma definesc "microbista" in adevaratul sens al cuvantului, dar, dupa cum stiti, sunt o mare patrioata. Iar pe vremea aceea, fotbalul te facea sa devii si mai mare patriot. Merita sa stai sa privesti fiecare pasa si fiecare gol, si sa urli de bucurie, la unison cu toti vecinii de pe strada. La fiecare meci,  asteptam cu speranta sa ne calificam in etapa urmatoare. Poate nu am luat Cupa Mondiala, dar ieseam mereu onorabil. In strainatate, am avut deseori parte de remarci precum: "You're from Romania! You know "George" Hagi? He's my idol!" :)
   Ceea ce tare mi-as dori sa pot spune si despre fotbalul romanesc din zilele noastre. Ce s-a intamplat? De ce Romania nu mai este in stare nici macar sa se califice la Campionatele Mondiale si Europene, sau daca se califica, ne facem de ras? Oare in generatiile mai tinere nu se gasesc adevarate talente? Sunt de vina antrenorii, care nu stiu sa scoata ce e mai bun din jucatori? Sau oare valoarea si meritocratia sunt cuvinte uitate si in lumea fotbalului? Cred ca multi dintre noi stim raspunsul, in sufletul nostru, cu amaraciune. Dar mi-ar placea ca cineva cu autoritate sa se gandeasca bine, si sa se faca ceva ca sa putem retrai momente magice in fotbal.
     Gica Hagi ne-a daruit multe bucurii de-a lungul anilor. Noi ii uram "La Multi Ani" si multa sanatate. Cat despre fotbalul romanesc, speram sa revina pe linia de plutire, sa redevina ce a fost, si sa produca nume la fel de mari. 

(foto: www.jurnalul.ro)