duminică, 31 august 2014

Ziua Limbii Romane: o permanenta sarbatoare


 "A vorbi despre limba romana este ca o duminica", spunea Nichita Stanescu. Si iata ca astazi, a vorbi despre limba romana este chiar... o duminica. Astazi, duminica, 31 August, in ultima zi de vara, noi sarbatorim Ziua Limbii Romane, sarbatoare care a fost legiferata in anul 2013. 
 Oare de cate ori ne-am gandit cu adevarat ce inseamna limba romana pentru noi si pentru identitatea noastra ca popor, dincolo de vorbirea curenta? Asa cum, din punct de vedere geografic si istoric, Romania se afla la rascrucea dintre mai multe culturi si civilizatii, asa si limba romana, dincolo de baza latina, se bucura si de alte influente, cum ar fi cele dacice, slave, grecesti, turcesti sau maghiare. Sau, stiati ca limba romana se aseamana foarte mult cu limbi minoritare precum sarda (Italia) sau catalana (Spania)? Ca si cultura noastra, si limba romana este un simpatic amestec de influente, in care regasim un pic din toate limbile care ne inconjoara si cu care poporul roman a intrat in contact de-a lungul istoriei. 
 Bineinteles, nu puteau lipsi initiativele cultural-artistice din Bucuresti, organizate in cinstea limbii romane. Iar un merit deosebit l-a avut Primaria Sectorului 2 care a organizat, impreuna cu alte institutii de prestigiu, atat la sediul propriu cat si in alte locatii din Bucuresti, diferite evenimente pentru toate gusturile si pentru toate varstele. Spectacole de poezie si muzica populara, dezbateri pe teme lingvistice, targuri de carte romaneasca, dar si depuneri de coroane la mormintele marilor scriitori romani, pe Aleea Artistilor din Cimitirul Bellu. 
  Ce inseamna limba romana pentru mine? Ca fost elev dintr-o clasa cu profil umanist, am destul de multe de spus. Un limbaj colorat, cu foarte multe nuante; o gramatica si o ortografie cu destul de multe capcane, dar de care tin cont chiar si in ziua de astazi; o mostenire literara foarte, foarte bogata, pe care o "revizitez" oricand, mai ales daca am nevoie sa ma relaxez;  scriitori care ne-au facut sa visam, la toate varstele; comentariile literare si caracterizarile de personaje cu care ne "luptam" in anii de scoala; norocul de a fi avut profesoare exceptionale, atat la clasa cat si la meditatii; si nu in ultimul rand, satisfactia pe care o am atunci cand imi invat prietenii straini cate ceva in romana, care sa nu fie vreo injuratura, si ii aud pronuntand corect cuvintele respective.  
    Chiar daca nu ne dam seama, noi sarbatorim limba romana in fiecare zi - fie ca suntem seriosi si vorbim despre lucruri importante cautand cuvinte alese, fie ca ne jucam apeland la jocuri de cuvinte, fie ca ne suparam si apelam la foarte-coloratul bagaj de argou. ;) Dar nu in ultimul rand, sa nu renuntam sa citim, chiar si in vremurile acestea "tehnologizate". Este un angajament valabil si pentru mine, si voi incerca sa ma tin de treaba. :)

sâmbătă, 30 august 2014

Turist in tara mea: Mamaia si litoralul romanesc

    



  Vara este pe sfarsite, iar eu am inceput sa ma "adun" de pe drumurile patriei. Ei bine, anul acesta mi-am dedicat toata partea legata de odihna si de distractie descoperirii si redescoperirii destinatiilor de vacanta din tara noastra. Insa, spre deosebire de anii trecuti, am incercat sa observ si sa experimentez totul cu un "ochi critic", de reporter. Cum stau lucrurile, de fapt? Ce ne place si dorim sa incurajam? Ce nu ne place si ar trebui imbunatatit?


  
  Prima mea destinatie din seria "Turist in tara mea" a fost tocmai Mamaia: statiunea cea mai populara de pe tarmul romanesc al Marii Negre. Eu am mers la Mamaia in majoritatea anilor, inca din copilarie, si mereu voi avea un sentiment aparte fata de aceasta statiune. De-a lungul anilor, statiunea a avut parte de numeroase transformari, s-a modernizat foarte mult, dar au avut loc si cateva schimbari pe care nu le inteleg si pe care sper ca la anul sa le gasesc intr-o versiune imbunatatita. 

Ne place pentru ca...



... Autostrada Soarelui reprezinta, totusi, un pas inainte. Cand ma gandesc la drumul vechi, la cat era de aglomerat, cu o singura banda pe sens, si la cat timp ne lua sa ajungem la mare, acum totul pare extrem de lejer. Dar bineinteles, nu trebuie sa uitam sa conducem prudent. ;)
... din ce in ce mai multe restaurante in regim de autoservire, foarte curate si unele chiar elegante, care servesc mancare buna, variata si convenabila. Fiind mancarea convenabila, rulajul este mai mare, si prin urmare suntem mai siguri ca marfa este proaspata. In plus, platim exact cat consumam, si fara sa fim pacaliti.


... viata sociala intensa, atat ziua cat si noaptea, si cu o gama larga de optiuni: sporturi nautice, parcul Aqua Magic, telegondola, baruri, discoteci, terase... cat sa ne saturam. Si totul este foarte modern. 

     

... pentru iubitorii (si mai ales iubitoarele) de shopping, exista nenumarate posibilitati, la toate nivelurile de pret, si de foarte buna calitate. 
... apa este relativ calda si curata. Cateodata ma speriau diferite persoane, vorbind despre gunoaie in mare si alte lucruri neplacute, dar nu a fost cazul. 
... un aspect interesant este si faptul ca in Dobrogea exista multe influente culturale exotice, datorate minoritatii turce. O lume diferita de a noastra, ce merita descoperita. 

Nu ne place pentru ca...
... ar fi indicat sa mergem pe hoteluri recomandate de prieteni sau cunoscuti. Cateodata numarul de stele nu reflecta adevaratele conditii din hotel, sau fotografiile prezentate pe internet pot fi "cosmetizate".

      

... plajele amenajate, ocupate in proportie de 80-90 % de sezlonguri sunt, dupa parerea mea, doar o metoda de a stoarce bani, si destul de multi (15 - 20 RON/zi). Spatiile neamenajate sunt foarte restranse in comparatie cu cele amenajate, iar la unele terase nici nu ne lasa sa ne intindem la plaja pe randul liber din fata sezlongurilor, obligandu-ne astfel sa platim. De prisos sa spunem ca majoritatea sezlongurilor raman neocupate. Dar... chiar merita sa dam atatia bani, mai mult sau mai putin obligati, pe un sezlong, reducand bugetul de shopping sau de distractie? 
... daca tot sunt atat de exigenti la treaba cu sezlongurile, ar putea macar sa curete plaja de scoici, ca sa nu ne taiem daca mergem fara papuci.      
... unele facilitati de baza sunt rare, sau greu accesibile. De exemplu, numarul redus de cosuri de gunoi, sau treptele mult prea inalte catre anumite restaurante sau magazine. Pentru o persoana mai in varsta, sau care se deplaseaza mai greu, lucrul acesta se resimte.
    


... cladiri vechi, patrimoniu de arhitectura, care candva au fost de o frumusete unica, sau care au fost locatii foarte selecte (cum ar fi vechiul restaurant Orient, unde aparent trebuia sa se faca rezervare cu cateva zile inainte, sau pasarela din dreptul Cazinoului), si care acum sunt abandonate si lasate sa se deterioreze. Cine a intrat, sau va intra in posesia lor? Si mai ales, ce au de gand?




  Litoralul romanesc nu imi displace. Nu este el "exotic", sau nu se compara cu cel din tarile mediteraneene, dar este marea MEA. Si a TA. Si a NOASTRA. Vibreaza de viata, de culoare, de muzica, si este insufletita de turisti veniti din toata tara, dar si din strainatate. Are mult de oferit si nu doarme niciodata. Dar e loc si de mai bine! Si sper ca la anul sa nu mai includ nimic la rubrica "nu ne place"! 

(foto: arhiva personala)  

vineri, 15 august 2014

Poezia lunii August

"Rondelul beat de roze" de Alexandru Macedonski

De roze e beata gradina

Cu tot ce se afla imprejur
E beat si cerescul azur
Si zizaie, beata, albina.

Se clatina parca lumina, 

Un tunet e simplu murmur.
De roze e beata gradina
Cu tot ce se afla imprejur.

Dar iata... A mea nu e vina

Chiar eu, in gentil trubadur, 
Visand, langa-al apei susur,
Ma schimb, asteptandu-mi regina...
De roze e beata gradina.