Duminica am avut parte de o zi superba de toamna. Si bineinteles, am iesit din casa, hotarata sa ma joc de-a turistul prin centrul Bucurestiului, insotita de aparatul meu de fotografiat, de care, dupa cum stiti, ma despart destul de greu. ;) Si am ajuns nu foarte departe de casa: la Palatul Sutu, cunoscut si ca Muzeul Municipiului Bucuresti. Spre rusinea mea, desi se afla la doi pasi de domiciliul subsemnatei, nu l-am vizitat niciodata in interior, desi mereu l-am admirat trecand pe langa el. Dar... mai bine mai tarziu decat niciodata. ;)
Palatul Sutu, dupa cum stiti, nu este o cladire impunatoare, ci mai degraba un castelut mic si cochet, inconjurat de un petic verde, in ceea ce este probabil cea mai circulata zona a capitalei. Intrarea costa doar 6 RON, iar daca vrei sa faci poze, taxa suplimentara este de 15 RON. Pe cea din urma, eu am platit-o si nu regret. Merita. Cladirea, construita la mijlocul secolului XIX, in stil neogotic, te face efectiv sa visezi, atat pe dinafara cat si pe dinauntru. O familie de aristocrati, baluri, ceaiuri, si cate si mai cate... :) In interior, spatiul nu este foarte mare, dar este suficient cat sa nu te pierzi, dar nici sa nu te plictisesti. Eleganta locatiei te face intr-adevar sa te simti ca un personaj din literatura clasica. Usi de sticla, balustrade de fier forjat, candelabre, tavane sculptate in lemn si sobe din teracota: toate fac parte din peisaj.
Cat despre expozitii, pasionatilor de istorie le-o recomand pe cea dedicata Primului Razboi Mondial, intitulata "Marele Razboi in Imagini", situata in holul de la parter. Dar, atat pasionatilor de istorie, cat si tuturor bucurestenilor curiosi in legatura cu transformarile prin care a trecut orasul nostru de-a lungul secolelor, incepand din Evul Mediu, de la primele atestari in documente, si pana in prezent, le recomand expozitia "Timpul Orasului", care ocupa si cel mai semnificativ spatiu din locatie. Imagini si obiecte din diferite perioade istorice - bani, documente, transport, moda si frumusete, uniforme militare, arme, uniforme scolare, mobila... Cu siguranta nu veti rata nici video-proiectia celor mai importante evenimente din istoria contemporana, incepand cu Revolutia din 1989 si pana in prezent. Povestea unui popor care a trecut prin multe, dar si a unui oras plin de personalitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu