(Foto: arhiva personala)
Așa cum era de așteptat, în perioada următoare vom vorbi destul de mult despre tradiții, pentru că vin Sărbătorile, și cu toții ne vom îndrepta atenția către cei dragi, și ne vom aminti de copilăria noastră, și de ce au însemnat aceste momente pentru noi. Ei bine, în noaptea aceasta ne vom lustrui ghetuțele și le vom pune la fereastră, pentru că la noapte îl așteptăm pe Moș Nicolae. Povestea lui Moș Nicolae nu este românească, dar este o tradiție foarte populară și în România, atât printre cei mici, cât și (haideți să recunoaștem) printre cei mari.
Există o legătură între Moș Nicolae și Sfântul Nicolae, pe care îl sărbătorim tot mâine, 6 Decembrie. Se spune că acesta a fost un episcop darnic care a trăit în secolul al IV-lea, în Turcia de astăzi, iar povestea lui s-a transmis din generație în generație, în mai multe tări. Astfel, în folclorul olandez a devenit SinterKlaas, Mikulas în Ungaria, Cehia și Slovacia, și Mikulaj în Polonia. Este un bărtânel bonom, jovial și darnic, la fel ca Moș Crăciun, dar, spre deosebire de acesta, nu sosește într-o sanie trasă de reni, și nici nu coboară pe coșul casei. Moș Nicolae sosește călare pe un cal alb, se oprește la ferestrele noastre, și ne lasă cadouri în ghetuțele lustruite. Asta, dacă am fost cuminți, pentru că în caz contrar, cadoul va fi... o nuielușă!
Ce a însemnat Moș Nicolae pentru copilăria noastră? Poate un fel de „uvertură” la vizita lui Moș Crăciun, dar cu siguranță un moment la fel de plin de bucurie și anticipație. Cu toți ne amintim cum ne pregăteam când eram mici, cum nu eram siguri dacă am fost cuminți sau nu, și cum ne temeam ca nu cumva să găsim o nuielușă. Teoretic, cadourile trebuiau să fie suficient de mici încât să încapă în ghetuțe, dar asta nu însemna că ne bucuram mai puțin. Orice am fi primit, era o dovadă că am fost cuminți și ca Moș Nicolae nu a uitat de noi.
Iar acum, că suntem mari, ce facem? Unii dintre noi au copii în familie, alții nu. Dar, chiar și atunci când casele noastre sunt populate numai de „oameni mari”, nu ne împiedică nimeni să repetăm același ritual. Ne lustruim ghetuțele (diminutivul rămâne neschimbat, la orice vârstă), le punem la fereastră și mâine dimineață le vom găsi pline de cadouri, pentru că sigur vom face în așa fel încât Moș Nicolae să vină la noi și la cei dragi care ne sunt alături. ;)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu