Atunci cand incep sa privesc intamplarile din viata cotidiana intr-un mod mai putin idealist, imi apar tot felul de semne de intrebare. Iar astazi am asistat la o discutie si la o intamplare in oras, doua situatii diferite, care mi-au dat foarte mult de gandit cu privire la faptul ca romanul evita sa ia atitudine in situatiile deranjante, preferand sa taca si sa rabde, chiar si atunci cand are de suferit sau cand este pacalit. Iar partea cea mai dureroasa este ca tocmai persoanele cinstite, sau care chiar ar reusi sa duca la bun sfarsit anumite probleme, sau care dispun de capacitati intelectuale si credibilitate, sunt cele care aleg sa "indure".
Despre ce a fost vorba in situatiile de azi? Prima problema: locatarii unui bloc (nu al meu), nemultumiti de felul in care sunt administrati si care recunosc ca sunt inselati de administrator, dar ezita sa se coalizeze pentru a lua atitudine. A doua problema: o persoana apropiata mie, dorind sa retraga bani de la bancomat, a observat prezenta unor personaje dubioase in jurul bancomatului, care ar fi putut reprezenta o amenintare la adresa sigurantei personale. Persoana in cauza ar fi putut intra in sucursala pentru a reclama incidentul, dar nu a facut-o. De ce nu iau oamenii atitudine? Poate de teama unor represalii disproportionate din partea partii adverse. Poate pentru ca fiecare, la randul sau, asteapta ca celelalte persoane afectate sa faca primul pas. Poate din dorinta de a evita conflictele de orice tip. Sau poate, pur si simplu, din comoditate.
Eu am invatat ca acest tip de atitudine este extrem de gresita. Iar consecintele pot fi mai mult sau mai putin grave, de la suportarea unor situatii, nu neaparat dramatice, dar neplacute, pana la situatii care pun in pericol siguranta personala, a noastra si a celorlalti. Prin urmare, nu trebuie sa ne fie teama sa ne exprimam nemultumirea atunci cand exista, chit ca este vorba despre curatenia din camera de hotel sau despre inselatoriile la care am putea fi supusi. Nu inseamna ca suntem rai sau tupeisti, inseamna ca avem grija de noi si ne respectam. Numai asa putem impiedica persoanele de calitate indoielnica sau rau-intentionate sa "triumfe" in societate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu